Reclinerfåtölj


Är det dags att köpa ny fåtölj? Då letar du kanske, som så många andra, efter en extremt bekväm fåtölj, där du kan koppla av på riktigt efter en tung dag på jobbet. Fåtöljen som är så skön att sitta i och bjuder på en sådan komfort att du känner dig alldeles avslappnad i den.

Vi drömmer ofta om den ultimata möbeln, som är både snygg och bekväm, men hittar den tyvärr sällan i handeln. Men, är det en fåtölj du ska ha, rekommenderar vi att du tar en titt på de så kallade reclinerfåtöljerna.

En reclinerfåtölj är speciellt utformad för att ge bästa tänkbara komfort, och idag finns de också i en rad olika modeller. Många har varit tveksamma till att skaffa en sådan fåtölj trots den höga komforten, eftersom de kan uppfattas som klumpiga, och kanske inte så snygga.

Och så kanske det såg ut när de första reclinerfåtöljerna lanserades, men numera är utbudet brett och du kan hitta fåtöljerna i en rad olika modeller. Kanske läggs det större fokus på design idag, och det tillverkas både stora, rejäla möbler samt lite nättare, med design som passar in i de flesta hem.

Fåtöljerna finns, precis som vanliga sittmöbler, med olika klädslar och färger. Klädslarna finns i både textil och skinn, och också i konstläder. Hetast just nu är de textilier som, med sin blanka och hårda yta, känns som läder, och de mjuka och följsamma mockaliknande textilierna. Båda dessa klädselmaterial är både slitstarka och motståndskraftiga mot fläckar. Dessutom ger den en skön och bekväm känsla till hela möbeln.

Det enda gemensamma för de olika fåtöljerna är att de har reclinerfunktionerna, samt oftast också rejäl stoppning som gör dem ombonade och sköna. De funktioner som utmärker dessa möbler är den ställbara ryggen samt det utfällbara fotstödet. Många av dem fungerar som en flygstol, det vill säga att fotstödet automatiskt fälls ut när du fäller tillbaka ryggstödet. Men det finns också fåtöljer där du själv bestämmer om, och när, fotstödet ska fällas fram. En del modeller har också andra funktioner, som gör dem ännu bekvämare, som exempelvis gungfunktion och snurrfunktion. När du väljer din reclinerfåtölj är det, med andra ord, inte bara designen att ta hänsyn till, utan också vilka funktioner du vill ha. Dessutom kan du välja mellan en fåtölj där du styr de olika funktionerna manuellt, eller en med elektroniskt styrda funktioner.

Vilket du väljer är förstås mest en smaksak. En fördel med elektroniskt styrda reclinerfåtöljer är att de ofta har en steglöst inställbar rygg, medan den manuellt styrda kan ha färre lägen.

Det är dock fortfarande vanligast med manuellt styrda reclinerfåtöljer, och det är därför bland dessa du hittar det allra största utbudet.

Dessa bekväma möbler blir ofta snabbt favoriten, som hela familjen slåss om att få använda. Har ni svårt att samsas om vem som ska få njuta av den sköna fåtöljen, kan ni komplettera med, exempelvis, en soffa med samma funktion. En tresitsig reclinersoffa har för det mesta två sittplatser med reclinerfunktioner, medan den mittersta platsen saknar dem.